Tak lengkap berbuka tanpa kuih-muih kan? Hari ini sis macam kempunan sangat nak makan Kuih Cara Berlauk yang lembut dan berlemak. Asyik pergi bazar je dah habis…sedih tau😭Dan disebabkan sis rajin hari ini, sis nak buat lebih dan jamukan untuk jiran sebelah rumah juga hihi. Bagi yang nak ikut sis buat kuih, pastikan dah ready bahan-bahan dekat bawah ni tau⬇️
Bahan-bahan Inti Daging:
- 400g daging lembu cincang (frozen)
- 6 ulas bawang putih
- ½ biji bawang holland
- 4 batang lada merah
- 3 ikat daun ketumbar
- 2 ikat daun bawang
- 1 kiub pati lembu
- 1 sb rempah kari daging
- 1 sb rempah kurma
- secubit garam
Bahan-bahan Kuih:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 2 cawan santan pekat
- 1 ½ cawan air
- 1 sb gula
- 1 sk garam
- ½ pewarna kuning
- Acuan kuih cara
- Botol bermuncung
Bahan-bahan hiasan (dihiris halus):
- Lada Merah
- Daun Ketumbar
- Daun Bawang
Cara penyediaan Inti Daging:
- Hiris dan cincang halus bawang putih dan bawang holland,
- Belah bahagian tengah lada merah dan buangkan biji lada. Kemudian, cincang halus lada merah.
- Hiris halus daun ketumbar dan daun bawang.
- Basuh bersih daging cincang dan toskan.
- Panaskan sedikit minyak masak, masukkan bawang putih yang dicincang halus. Tumis sehingga naik bau dan keperangan.
- Masukkan bawang holland (cincang halus) dan sambung tumis sehingga bawang layu.
- Campakkan kiub pati lembu, gaul bagi sebati.
- Kemudian masukkan rempah kari daging dan rempah kurma. Gaul bagi rempah sebati dengan bahan.
- Bila rempah dah sebati, masukkan pula daging cincang. Rajinkan untuk gaul bagi daging masak dengan sekata dan masukkan secubit garam.
- Tunggu sehingga inti daging kering sepenuhnya dan tutup api.
Penyediaan Adunan Kuih Cara:
- Pecahkan telur, masukkan santan pekat, sedikit air, garam, pewarna kuning, tepung gandum dan gula ke dalam pengisar. Kisar sehingga lumat.
- Siap kisar, boleh masukkan adunan ke dalam botol bermuncung supaya mudah untuk paipkan ke dalam acuan (boleh guna cawan jika tiada).
- Sediakan acuan kuih cara dan sapukan sedikit minyak masak.
- Apabila acuan dah betul-betul panas, tuangkan adunan ke dalamnya. Jangan terlalu penuh sangat supaya dapat menampung inti daging.
- Ambil satu sudu kecil dan letak inti daging di atas adunan kuih cara.
- Taburkan daun ketumbar, daun bawang dan lada merah yang telah dipotong halus.
- Dah siap tabur, boleh tutup dengan penutup acuan. Tunggu sehingga 7-8 minit sehingga masak sempurna.
- Cungkil kuih menggunakan lidi sate dan angkat menggunakan sudu.
- Siap untuk dihidangkan!
Resepi ni telah di share oleh Ummi AtiyahAtif tau. Thank you sebab share resepi kuih cara berlemak yang sedap sangat! Yang penting korang kena guna bahan-bahan segar & boleh dapatkan di TF Value-Mart yang telah menyajikan pelbagai produk untuk semua sejak 1957 melalui 46 cawangan seluruh Malaysia. Dah singgah TF Value-Mart ke belum? Kalau belum, jom gerak sekarang!