TFValue Mart

Kuih Raya Viral – Cornflakes Madu Matcha & Hazelnut!

Amboii! Makin dekat nak raya ni makin excited kan? Tahu tak kuih raya tahun ni serius simple tapi kalau dah sekali makan, memang tambah berkali-kali haha Ini semua gara-gara hasutan resepi daripada Khairul Aming! Resepi kita kali ni ialah Cornflakes Madu Matcha & Hazelnut! Yummy 😋 Better korang buat banyak balang tauu sebab tak cukup nanti untuk yang nak datang beraya hihi Mari lah kitaaa mula👌

Bahan-bahan:

  • 100gram Salted Butter
  • Setengah cawan madu
  • â…“ sudu kecil garam
  • 250gram cornflakes

Biscoff Drizzle:

  • Hazelnut Spread
  • Matcha Spread
  • 5 hingga 8 keping biskut Biscoff

Cara Penyediaan:

  1. Cairkan butter gunakan non-stick pan, tambahkan madu dan garam. Kacau sehingga semua bahan-bahan sebati dan berbuih likat ala-ala caramelized baru tutup api.
  2. Kemudian, masukkan 250g cornflakes ke dalam mangkuk dan campurkan dengan butter dan madu yang telah di caramelized tadi gaulkan hingga sebati dan semua kepingan cornflakes tersalut rata dengan madu tadi.
  3. Setelah sebati susunkan cornflakes tadi dalam paper cup dan bakar pada suhu 170°C selama 5 minit. (Pastikan timing tepat untuk mengelakkan biskut hangus)

  4. Setelah siap di bakar, keluarkan cornflakes dari oven dan ketepikan biar sejuk.
  5. Ambil kepingan biskut Biscoff dan tumbuk hancur untuk dijadikan toping.
  6. Kemudian, lelehkan Hazelnut & Matcha pada bahagian atas cornflakes yang sudah sejuk tadi. Jangan lupa tambah toping biskut Biscoff yang telah ditumbuk tadi.
  7. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidangkan.