Taufu Fa Versi Segera

Mesti ramai peminat taufu fa kat sini kan?! Selalu kena beli kat pasar malam atau gerai yang menjual air soya tapi kalini jom buat sendiri! Bak orang kata semudah ABC gitu. Jadi lepas ni kalau teringin sangat, tak perlu dah beli tapi berlari ke pasar raya beli bahan-bahan & buat sendiri. Tak amik masa yang lama pun tau. Selamat mencuba!

Bahan-bahan: 

  • 1 paket serbuk agar agar
  • 1 liter air kotak kacang soya 
  • 1 cawan air 
  • sehelai daun pandan
  • 2 cawan air ditambah 1 cawan gula atau gula merah jadikan air gula

Cara Penyediaan: 

  1. Masukkan 5 sudu kecil (¼ teaspoon) serbuk agar-agar dan daun pandan ke dalam air soya dan masakkan selama 5 minit atau sehingga mendidih. 
  2. Tutup api. Masukkan air soya tadi ke dalam bekas atau acuan. 
  3. Sejukkan dalam peti ais dan tunggu sehingga keras.
  4. Masukkan satu blok kecil gula merah, daun pandan beserta air secukupnya dan masak sehingga mendidih. 
  5. Sudukan dalam bekas. 
  6. Makan bersama air gula.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk uols!

Stay tuned untuk next artikel okay, sebab kami akan menunjukkan resepi yang lebih menarik untuk uols try!

Gunalah bahan yang lebih segar dari TFVM yang telah menyajikan pelbagai produk untuk uols sejak 1957 melalui 41 cawangan seluruh Malaysia. So jangan lupa singgah, sebab TFVM sentiasa menyediakan barangan segar untuk anda SETIAP HARI!