Setiap kali datangnya bulan puasa, antara makanan yang Cik Dee akan cari ialah Bubur Lambuk Daging. Cara nak buat memang mudah tapi rasa dia umphhh sampai terangkat & repeat 2 mangkuk hihi Disebabkan Cik Dee tiba-tiba teringin & terjumpa resepi mudah ni, jom sesama buat.
Bahan-bahan:
- 1 cawan beras
- 3 cawan air
- 4-5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit halia
- 2-3 sudu besar rempah kurma
- Sedikit kulit kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
- 1 mangkuk daging atau lebih dihiris nipis (ikut selera masing-masing)
- ½ cawan santan
- Minyak
- Daun ketumbar (hiasan)
- Bawang goreng (hiasan)
- Garam & gula secukup rasa

Cara penyediaan:
- Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, buah pelaga & bunga lawang. Kemudian masukkan bawang, bawang putih & halia yang telah dikisar bersama.
- Bila dah naik bau, masukkan rempah kurma. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air. Masak sehingga naik minyak.
- Masukkan pula daging, beras & air. Biarkan bubur merenih sehingga daging & beras dah masak
- Bila bubur dah masak, masukkan pula santan, perasakan dengan garam & gula, kemudian masak lagi sehingga mendidih.
- Hiaskan dengan bawang goreng & daun ketumbar.

Resepi ni sangat mudah ye semua golongan pun boleh buat tau! Yang penting korang kena guna bahan-bahan segar & boleh dapatkan di TF Value-Mart yang telah menyajikan pelbagai produk untuk semua sejak 1957 melalui 42 cawangan seluruh Malaysia. Dah singgah TF Value-Mart ke belum? Kalau belum, jom gerak sekarang!







