Sebelum ni sis memang rajin makan Nasi Ayam Hainan ni dengan kawan kat luar. Tapi sayang sekarang tgh PKP. Apa kata kita cuba buat kat rumah? Tengok resepi yang ada ni pun nampak mudah dan tak perlukan masa yang lama. Jom sama-sama follow resepi seperti di bawah: 

Bahan-bahan:  

  • 1 ekor ayam 
  • kosher salt 
  • 4” halia muda saiz 1/4” setiap satu 
  • 2 batang daun bawang saiz 1″ setiap satu 
  • 1 sudu kecil sesame oil 

Bahan- bahan (Untuk Nasi): 

  • 2 sudu besar chicken fat atau 2 tbsp vegetable oil 
  • 3 ulas bawang putih – cincang 
  • 1 inci halia muda – cincang 
  • 2 cawan beras basuh dan rendam dalam 10 minit  
  • 2 cawan air rebusan ayam  
  • 1/2 sudu kecil sesame oil 
  • 1 sudu kecil kosher salt 

Bahan-bahan (Untuk Sos Cili):  

  • 1 sudu besar air perahan limau nipis 
  • 2 sudu besar air rebusan ayam 
  • 2 sudu kecil gula 
  • 2 sudu besar sriracha chili sauce 
  • 4 cili merah dan sedikit cili padi 
  • 4 ulas bawang putih  
  • 1inci halia 
  • Sedikit garam 

Bahan-bahan (Untuk Sos Ayam):  

  • 1 sudu besar minyak garlic 
  • 1 sudu kecil sesame oil 
  • 5 sudu besar light soya sauce 
  • 1 1/2 sudu besar gula 
  • 3 sudu besar air rebusan ayam 

Bahan Hiasan:  

  • 1/4 cawan dark soy sauce 
  • Sedikit daun ketumbar 
  • 1 timun

Cara penyediaan:  

  1. Bersihkan ayam dengan menggosok kulitnya dengan garam luar dan dalam bagi menghilangkan sebarang kekotoran. Bilas. Lumurkan garam luar dan dalam. Masukkan halia, batang daun bawang dan Mamee Chef Stok Ayam ke dalam ayam. Letakkan ayam ke dalam periuk besar dan isi dengan air setinggi 1 inci menenggelamkan ayam. Panaskan dengan api yang besar sehingga menggelegak. Sebaik memggelegak, perlahankan api bagi air mendidih perlahan selama 30 minit. Cucuk dengan chopstik di bahagian paha untuk melihat samada ayam dah masak. 
  2. Selepas ayam masak, tutup api, keluarkan dan rendam ayam dalam air ais untuk menyejukkannya dan menghentikan proses ayam dari terus masak. Ini akan menjadikan kulitmya rangup dan isi nya lembut. Buang halia dan daun bawang.  Simpan air rebusan untuk kegunaan lain. 
  3. Untuk memasak nasi: Tos beras yang direndam. Panaskan 2 sudu besar minyak dari lemak ayam, masukkan bawang putih dan halia sehingga wangi. Masukkan beras dan goreng sekejap dalam 2 minit. Masukkan minyak sesame dan garam. Masukkan air rebusan ayam, Mamee Chef Stok Ayam dan masaklah dalam periuk elektrik. Jika suka boleh juga letak daun pandan. 
  4. Sementara nasi masak, keluarkan ayam dari air ais dan lumurkan luar dan dalam dengan  minyak sesame. Potong ayam untuk dihidangkan. Atau boleh juga, dipotong dahulu sebelum melumur. Sebelum dihidang, tuang sos ayam ke atas ayam yang dipotong. 
  5. Untuk membuat cili sos: Kisar semua bahan sehingga halus. 
  6. Untuk membuat sup:  Panaskan sup dan masukkan garam dan masukkan bawang goreng atau daun bawang sebagai hiasan.  
  7. Hidangkan nasi ayam dengan sos cili, dark soy sauce, hirisan timun dan sup. Letakkan daun ketumbar atas ayam dan sedikit atas nasi.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk uols!

Stay tuned untuk next artikel okay, sebab SW akan menunjukkan resepi yang lebih menarik untuk uols try!

Gunalah bahan yang lebih segar dari TFVM yang telah menyajikan pelbagai produk untuk uols sejak 1957 melalui 36 cawangan seluruh Malaysia. So jangan lupa singgah, sebab TFVM sentiasa menyediakan barangan segar untuk anda SETIAP HARI!