Musim-musim panas ni pekena Air LaiciKang memang padu kan? Sis nak share sikit resepi Air LaiciKang buat semua, sis dah cuba resepi ni berminggu-minggu untuk siapkan LaiciKang buat keluarga tercinta, memang semua suka! Orang kata buat sendiri baru puas hati betul tak? Hehe. Boleh cuba hidangkan petang nanti ok, jom kita mula.
Bahan-bahan:
- Barli (telah direbus)
- Getah Anggur
- Kundur
- Biji Selasih
- Kulat Kering
- Kismis
- Longan kering (rendam 5 minit)
- Kacang Shandong
- Kurma merah
- Gula Batu
- Gula kabung
Cara-cara penyediaan:
- Panaskan periuk & masukkan air secukupnya. Masukkan gula kabung, gula batu, longan kering, getah anggur & kulat kering. Biarkan sehingga gula melaka cair.
- Seterusnya masukkan semua bahan dalam periuk kecuali kacang shandong & kismis. Boleh masukkan daun pandan (jika perlu).
- Bila semua bahan mendidih, tutup api dan taburkan kacang shandong & kismis.
- Angkat dan tuangkan ke dalam mangkuk/jug air.
- Untuk hidangan sejuk, tuangkan LaiciKang ke dalam ais dan masukkan hiasan tambahan – Laici, nata de coco & puding berperisa buah.
Sedapnyaaaa! Memang sejuk tekaklah lepas pekena air LaiciKang ni. Kalau korang nak tambah bahan-bahan lain ikut citarasa pun boleh. Yang penting jangan lupa untuk dapatkan barangan harian anda di mana-mana 42 cawangan TF Value-Mart berdekatan. TF Value-mart sememangnya pilihan terbaik untuk anda!