Bakso Rasa Asli!

Hai semua! Sekarang bila dah masuk musim hujan ni, seronok lah kalau dapat pekena makanan yang berkuah kan lagi-lagi sup panas~ fuhh lega tekak kita. Jadi hari ni sis nak kongsikan resepi Bakso yang rasanya seakan asli dari Indonesia tau (resepi khas daripada 🇲🇾Kak Lis). Boleh cuba buat untuk makan tengahari esok okeh? Tunggu apa lagi kan, jom kita start!

Bahan-bahan:

  • 1 bungkus mee cintan
  • 500g suun
  • 500g tulang rusuk
  • 6L air
  • Kiub pati lembu
  • 2kg daging bakso (instant)

  • Sos cili
  • Kicap
  • Sambal
  • Bawang goreng
  • Daun sup
  • Sawi

Bahan-bahan dihaluskan:

  • 200g ulas bawang putih
  • 1 tsp biji lada putih
  • 3 buah keras
  • ½ biji buah pala
  • 3 inci halia

Bahan-bahan sambal:

  • 20 tangkai cili padi merah
  • 3 tangkai cili merah
  • 3 ulas bawang putih
  • Cuka
  • Garam

Cara penyediaan bakso:

  1. Rebus air. Masukkan mee cintan & sedikit minyak, tunggu sehingga mee kembang.
  2. Setelah kembang boleh angkat & toskan.
  3. Rebus suun & masukkan sedikit minyak. Dah kembang, boleh angkat, cuci & tos.
  4. Celurkan sawi (sekejap sahaja) & asingkan.
  5. Persiapan untuk kuah – Rebuskan air, masukkan tulang rusuk & tunggu sehingga masak.
  6. Seterusnya, tumis bahan-bahan yang telah dihaluskan (rujuk bahan diatas).
  7. Masukkan bahan yang telah ditumis ke dalam kuah tulang rusuk, tambahkan air & rebus sehingga mendidih.
  8. Setelah mendidih, masukkan kiub pati lembu & daging bakso. Masukkan daun bawang & garam secukup rasa.
  9. Penyediaan sambalRebus cili padi merah, cili merah & bawang putih. Kisar kesemuanya bersama sedikit cuka & garam. Sambal siap di hidang.
  10. Hidangkan dalam mangkuk – Suun, mee, daun bawang, daun sup, sawi celur, kuah bakso, sos cili, kicap, bawang goreng & akhirnya sambal. Jom makan!

 

Bakso dah siapppp! Ewahh sedap sangat ni. Tak perlu susah-susah nak terbang ke negara jiran dah ye! Hehe. Apa pun yalls kenalah guna bahan-bahan segar untuk masakan ye & boleh dapatkan di TF Value-Mart dimana pelbagai produk untuk semua boleh didapati sejak 1957 melalui 42 cawangan seluruh Malaysia. Jumpa yalls untuk resepi lain, stay tune!