Resepi Murtabak Maggi

Jemu jugak kalau tengah2 malam asyik makan mee segera je. Apa kata cuba resepi baru yang sis nak share ni. Nama dia Murtabak Maggi! 😋 Lepas dah cuba, sis yakin korang mesti nak buat lagi. Boleh jugak jadi kan pembuka selera untuk anak2 uolls. Makan pulak dengan mayonis, confirm nak makan hari2 😁 Bahan-bahan:  Mi […]

Resepi Bawal Asam Kicap

Ikan bawal dah ada kat rumah tapi pening dok memikir tak tahu nak masak apa. Sis cuba lah satu resepi yang Akak Faudziyah share. Hasilnya sangat memuaskan hati. Sedap sangat2 rasa dia. So, sis nak share sekali dengan korang. Jangan risau, senang jer nak buat! Bahan-bahan A  3 potong Ikan Bawal 1 camca kecil Kunyit […]

Kek Periuk Nasi

Siapa sangka yang kita boleh jugak guna periuk nasi untuk buat kek? 😱 Kata orang nak seribu daya, kalau taknak seribu dalih hehe. Kepada semua kek lover, tak payah dah susah susah beli oven yang mahal ye. Sis pun dah cuba! Memang hasil dia memuaskan hati! Kalau korang cuba, mesti menjadi punya lah.  Bahan-bahan:  3 […]

Resepi Singgang Daging KELANTAN

Resepi Singgang Daging KELANTAN yang sangat SEDAP & MUDAH nak buat. Kalau bab daging atau tulang ni mesti selalu kita masak sup sahaja tapi kali ini sis nak kongsikan resepi mudah untuk buat Singgang Daging versi Kelantan. Tak salah kan sekali sekala kita bertukar selera. Bahan-bahan: 1/2 kg daging – hiris/potong kecik * 1½ inci […]

Resepi Mudah Nasi Ayam Hainan

  Sebelum ni sis memang rajin makan Nasi Ayam Hainan ni dengan kawan kat luar. Tapi sayang sekarang tgh PKP. Apa kata kita cuba buat kat rumah? Tengok resepi yang ada ni pun nampak mudah dan tak perlukan masa yang lama. Jom sama-sama follow resepi seperti di bawah:  Bahan-bahan:   1 ekor ayam  kosher salt  4” […]

Resepi Lempuk @ Gula Durian

Resepi Lempuk @ Gula Durian yang tidak ditelan dek zaman. Siapa pernah makan Lempuk Durian? Sis tak pernah buat tapi dulu arwah mak selalu buat! Memang padu dan warnanya agak keperang-perangan. Ni la first-time sis nak cuba buat sebab ada durian lebih kat rumah. Jom sama-sama kita ikut resepi mudah ni ye. Bahan-bahan:  1 biji […]

Kari Kambing Mudah, Confirm Padu & Pekat!

Selalunya kalau bab kari ni, sis beli je kat luar haha Almaklum la, bila sibuk WFH ni, kadang-kadang tu tak sempat nak memasak ni 😂 Nasib la ada resepi mudah dari Che Nom ni. Hujung nanti boleh la cuba!   Bahan-Bahan:  2 kg daging kambing bersama tulang (bahagian kaki lebih baik)  4 biji kentang, kupas kulit […]

Resepi Roti Thai Bersama Ayam Berkrim, Kegemaran Si Kecil

Confem si kecil kat rumah suka dengan resepi mudah ini!  Sis tahu musim pandemik ni mesti ramai yang dah buntu nak masa kapa, lagi-lagi para mak-mak hehe Nasib la sis Afieyza Isahak ada kongsi resepi Roti Thai Bersama Ayam Berkrim. Kalau buat ni kat rumah untuk makan petang, bukan anak-anak je suka tapi sang suami […]

Matcha Burnt Cheesecake Untuk Minum Petang Bersama Famili

Mudahnya buat Matcha Burnt Cheesecake menggunakan Air Fryer!  Bosan tak tahu nak buat kek apa untuk minggu ini?  Takpe! Meh sis kongsikan cara-cara nak buat Matcha Burnt Cheesecake. Sama je proses macam kita buat Burnt Cheesecake cuma untuk resepi ini kita tambah matcha sahaja. Tak perlu guna oven pun! Senang bila ada Air Fryer ni, […]

Kek Lobak versi Jimat Barang Dapur

Kek Lobak yang dibuat dengan hanya menggunakan beberapa bahan sahaja!  Hampas lobak merah lepas buat jus jangan dibuang. Simpan kat peti beku. Petang dalam pukul 4 atau 5 tu mesti lapar kan? Haa meh ler buat kek lobak. Anak-anak pun mesti suka sangat ni! Tapi sis Nor Asidah ni siap letak pisang sebagai hiasan. Kreatif!  […]